Основни спонсори:

Richmart Be Global Richmart suits shop

Home » НАДИГРАВАНE » Жеравна 2015 » Фестивал на фолклорната носия, Жеравна 2015 - ден втори - видео: In LIFE

 

Фестивал на фолклорната носия, Жеравна 2015 - ден втори - видео: In LIFE

Фестивалът е създаден е през 2008 година по идея на Христо Ив. Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Атрактивната им сватба с фолклорната певица Албена Вескова през 2005 г. в местността Костина край с. Рибарица по старинен български обичай, на която младоженците и присъстващите 400 гости са с български народни носии, има широк позитивен отзвук. Това мотивира създателя на „Българе” с помощта на неговите партньори Ян и Елена Андерсон, на тогавашния кмет на Жеравна Лъчезар Германов, бизнесмените Георги Манев и Калин Григоров, както и на други съмишленици, да организира много по-мащабно събитие, което да дава възможност на всеки желаещ поне за три дни в годината да облече българска носия и се откъсне от цивилизацията, като направи скок век и половина назад във времето.

Основен организатор на фестивала е създадената от Христо Ив. Димитров и семейство Андерсон Фондация „Българе”. Съвместно с марката „Бона фиде”, Община Котел и Кметство Жеравна, Фондацията организира ежегодния международен Фестивал на фолклорната носия, чието първо издание е през август 2008 година. Неизменен домакин на фестивала през годините е екипът на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Фестивалът е частна инициатива и се издържа благодарение на приходите от входната такса и от дарения. Всяка година десетки дарители и медийни партньори допринасят за успешното провеждане на родолюбивата инициатива в Жеравна.

Главното изискване за прекрачване във фестивалната територия е да сте облечени във фолклорна носия. Забранено е внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса. Ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място. През първите два дни категорично е забранено заснемането с камери, фотоапарати, мобилни телефони и др. Право на това имат само акредитирани медии и фотографите на фестивала. Всеки посетител може да се обърне към последните за лични снимки, до които ще получи безплатен достъп в сайта www.nosia.bg 20 дни след фестивала.

През 2015 година на фестивала в Жеравна се проведе от 21 до 23 август като присъстваха над 15,000 човека. Организаторите отново не разочароваха своите гости въпреки неприятното време и настроението беше на ниво. Гости на събитието бяха Ансамбъл за народни песни и танци “Пазарджик”, които забавляваха гостите със свой концерт, както и Народно веселие с различни музиканти: “100 каба гайди” с ръководител Тодор Джуфарев, зурни от Петрич с ръководител Михото, тракийски оркестър “Гергьовден” с ръководител Васил Денев, Етрополска духова музика, Народно веселие с орк. “Здравец” – Варна, с ръководител Красимир Атанасов и други. 

Richmart Vintage изненада гостите с надиграване на любители танцьори с осигурен награден фонд от фирма „Ричмарт”, които също така и представиха част от новата си колекция - модерни мъжки сака, съчетани с класическа българска шевица. Моделите са дело на Райна Ганчева, която от 2006 година изработва народни носии в град Трявна, и Цветомир Петков - млад дизайнер от Национална Художествена Академия.

Видео: InLife - www.inlife.bg

Снимка: Симеон Симеонов и Михаил Иванов; www.inlife.bgДобавено на: 11 September 2015|11:25:33

Добавил: Redaktor
Категория: НАДИГРАВАНE, Жеравна 2015
Етикети: richmart vintage, видео, народни танци, фолклор, носии, жеравна, 2015, inlife
Коментари (0)


Точки (234)

Вашият рейтинг (-)

yes yes yes yes yes 


Добави коментарBulgarian Dances