Основни спонсори:

Richmart Be Global Richmart suits shop

Home » НОВИНИ » Събития » По пътя на шевицата V

 

По пътя на шевицата V

В село Шуменци проведохме най-приятната си среща - с госпожа Калина Михайлова, кмет на селото и родолюбива българка.

Тази прекрасна одухотворена жена събира. купува и съхранява всякакви автентични предмети. Началото е сложена през 1991 г. в Ряхово, където са живяли със съпруга си - свещеник, когато един ден той донася изхвърлена на болука наордна носия и други, безценни според нея вещи. Сега притежава огромна колекция от автентични носии които с гордост показва на изложби и ревюта. Разказва ни за Брюксел, където е правила ревю и заедно с Кристалина Георгиева и други българи са играли хоро, облечени в народни носии.

Не пропуска български празник, на който да се облече в национален костюм. Любимият й ден е Бъдни вечер. Тогава целият ритуал се изпълнява точно по традицията. Коледарите също не са пропуснати. После идва Бабинден. От 1993 г., Калина се облича в любимата си Преселска носия и заедно с други мераклии отиват в Тутракан, за да поздравят доктори и акушерки. Следват Лазаровден, Цветница, Великден - празници, почитани по стари български обичай - всеки от тях е повод да се облече народната носия.

Разговаряхме дълго. Още отначало, когато разбра какъв е поводът за нашето посещение, г-жа Михайлова ни посрещтна с нескрита радост и гостоприемство!

Накрая си направихме снимки и тя ни покани отново, тъй като най-хубавите й носии сега са на изложба в Ботевград. За нея е чест и гордост да се показва, а най-голямата й мечта е да направи музей.

Ние я подкрепяе и от сърце и пожелаваме това да се случи !

 

г-жа Калина Михайлова - кмет на с. Шуменци, Райна Ганчева - Дизайнер във фирма Richmart и Георги Василев - търговски представител на фирма Richmart


Добавено на: 27 January 2016|14:48:24

Добавил: Redaktor
Категория: НОВИНИ, Събития
Етикети: richmart vintage, richmart, шевица, народни танци, фолклор, мода, костюми
Коментари (0)


Точки (174)

Вашият рейтинг (-)

yes yes yes yes yes 


Добави коментарBulgarian Dances